Geplaatst op
Je kunt geld verdienen wanneer je je woning goed laat isoleren. We gaan je in deze blog de nodige tips geven waarmee jij kunt profiteren. Lees dus snel verder en laat geen tip ongebruikt op tafel liggen.
Hoe bepaal je of je woning isolatie nodig heeft?
Bepaal eerst of je isolatie hebt. Het is gemakkelijk te controleren of je bijvoorbeeld zolderisolatie nodig hebt, meestal is er losse vulling tussen plafondbalken of gekleurde glasvezelmatten te zien. Je kunt ook je buitenmuren controleren of er moderne isolatie in zit. Je kunt het gemakkelijk laten vervangen door kunststofparels.
Waarom isolatie de moeite waard is?
Oude huizen kunnen tochtig zijn, en warme lucht kan op veel plaatsen weglekken. Ga na waar je warmte verliest in je huis. Typisch zijn schoorstenen en open haarden zonder werkende kleppen. Andere gebieden om te overwegen zijn luchtlekken door kieren rond ramen, leidingen, stopcontacten, en inbouwverlichting.
Merk op dat de belangrijkste plaats van warmteverlies via de bovenkant van het huis loopt. Warmte stijgt op en kan ontsnappen via daken die niet voldoende geïsoleerd zijn.
Door dakisolatie is het een stuk gemakkelijker om maandelijks te besparen.
Hoeveel isolatie heb je nodig?
De R-waarde van een isolatie – de warmteweerstand van het materiaal of de weerstand tegen warmtestroom – hangt af van in welke regio van het land je woont en welk deel van het huis je isoleert. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
R-waarden variëren van nul tot 40 en meer – de lagere waarde is geschikt voor plaatsen met warm weer, de hoge waarde is geschikt voor kille klimaten.
Hoe beperkt je vochtproblemen?
Wanneer je een oud huis van isolatie voorziet, is het een van de belangrijkste punten om vochtproblemen te voorkomen. Schimmelgroei, afbladderende verf en zelfs rottend hout zijn allemaal tekenen van een hoog vochtgehalte.
Vochtbestrijding in het noorden
In noordelijke klimaten kan vocht uit leefruimtes (koken, baden, enz.) problemen veroorzaken wanneer het de muren binnendringt en condenseert in isolatiemateriaal, vooral bij koud weer. Als het vocht zich verzamelt, kan het losse vullingen doen bezinken of andere problemen veroorzaken. Voorkom dit met gedegen isolatie.