entoshof

Welke metselstenen heb ik nodig voor mijn project?

Geplaatst op

Bij het bouwen van woningen en gebouwen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van metselstenen. Met deze stenen bouw je letterlijk je huis en daarnaast bepaalt het type steen de stijl van je huis. Er zijn veel verschillende type en formaten metselstenen beschikbaar. De beste keuze hangt onder andere af van je project. Zo kan je voor binnenmuren andere type stenen kiezen dan buitenmuren. Ontdek welke metselstenen er zijn en welke het beste bij jouw project passen.

 

De verschillende type metselstenen

Onder de metselstenen bestaan verschillende types en formaten. Zo worden de volgende formaten gehanteerd: 

 

  • Waalformaat
  • Dikformaat
  • Hilversumformaat
  • Moduul 50
  • Renova

 

Over het algemeen wordt er veelvuldig gekozen voor Waalformaat en Dikformaat. Waalformaat wordt gebruikt voor woningen, kantoren, ziekenhuizen, scholen en meer dergelijke gebouwen. Dikformaat metselstenen zijn op snelle manier goed te metselen wanneer het gaat om grote oppervlakten voor bijvoorbeeld binnen- en buitenmuren.

Een metselsteen type kiezen

Naast de formaten speelt de stijl natuurlijk ook mee. De volgende typen worden het vaakst gekozen.

Handvorm

Een van de meeste bekende vormen van metselstenen zijn de handvorm types. Bij het bakken van de stenen wordt er zaagsel gestrooid op de oppervlakte. Hierdoor krijg je de herkenbare grillige structuur op de stenen.

Vormbak

Wanneer je een gladde en strakke muurzijde wilt creëren, dan zijn vormbakken metselstenen een uitstekende keuze. Deze type steen heeft 5 ruw kanten en 1 strak afgesneden vlak. Hierdoor krijg je mooie egale muren.

Getrommeld

Wil je juist geen egale en strakke muur, maar juist meer karakter op de muur? Dan zijn getrommelde stenen bij je project. Deze stenen worden getrommeld waardoor de stenen bewust beschadigd raken en dus een lichte afgebroken vorm krijgen. Hierdoor wordt er een oude look en feel gecreëerd.

Een keuze maken

Het maken van een keuze tussen diverse metselstenen gaat vaak gepaard met wat tijd. En dat is heel begrijpelijk. We adviseren je om de stenen ook in het echt te bekijken. Ga bijvoorbeeld op bezoek bij een showroom die beschikken over de stenen die je op het oog hebt. Door alles naast elkaar te leggen en de opties vervolgens te laten inzinken kun je tot de beste keuze komen. Mocht je het echt niet weten, dan raden we aan om een uitstapje te maken door diverse woonwijken. Bij de woningen die je bevallen kun je achterhalen welk type metselsteen daar gebruikt is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site houden we je op de hoogte van de laatste trends op het gebied van home & living.

Contactgegevens

Via info @ entoshof.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden