entoshof

Welk type airconditioning moet ik kiezen?

Geplaatst op

Er zijn alternatieven voor airconditioning die zuiniger en milieuvriendelijker zijn. Maar als je toch voor een airconditioningsysteem kiest, zijn er een aantal oplossingen. In ieder geval moet je rekening houden met een stijging van je elektriciteitsverbruik met 15 tot 25 %.

Onderhoud is essentieel voor airconditioningsystemen. Het moet regelmatig worden uitgevoerd om het risico van infecties te vermijden en te waken voor overconsumptie

Draagbare installaties

Draagbare toestellen hoeven niet te worden geïnstalleerd. Deze toestellen kosten slechts 300 tot 600 euro, exclusief BTW. Je kunt ze naar behoefte in de ene en vervolgens in de andere ruimte plaatsen. De nadelen van mobiele toestellen zijn het lawaai dat ze maken en hun relatieve inefficiëntie. De condensatie wordt afgevoerd via een slang bij een halfopen raam. Een raam half open laten staan helpt niet om het interieur koel te houden. Dit is vergelijkbaar met ’s winters een raam constant open laten staan in een verwarmde kamer met de radiator helemaal open. Hoewel er tegenwoordig wel setjes verkrijgbaar zijn die het raam afsluiten. Hetgeen het rendement ten goede komen. 

Vaste installaties

Vaste toestellen moeten door een vakman worden geïnstalleerd. Dit kan heel wat werk met zich meebrengen, met name het boren door de muren. De kosten zijn ook relatief hoog, tussen 1.500 en 5.000 euro, afhankelijk van de grootte en capaciteit van het apparaat, en de ruimte die van airconditioning moet worden voorzien. Voordelen: het zijn krachtige en efficiënte apparaten, die zijn afgestemd op de ruimten die ze moeten koelen. Nadelen: plafondreparaties, vergunningen die eventueel moeten worden aangevraagd, enz.

Monoblok-airconditioners

Zoals de naam al aangeeft, bestaat een monobloc-airconditioningunit uit één stuk, waarin zich ook de koelunit bevindt. Ze kunnen vast of draagbaar zijn. Hun capaciteit is beperkt, daarom worden ze meestal gebruikt als back-up airconditioningsysteem of voor kleine ruimtes. De warme lucht wordt uit de ruimte verwijderd en via een slang naar buiten afgevoerd.

Split systeem airconditioning units

Het principe van de split airconditioning unit is gebaseerd op het feit dat deze uit twee afzonderlijke delen bestaat: de koelunit buiten en de blower of blazers binnen. De voordelen zijn een grotere efficiëntie en minder lawaai voor de gebruiker, aangezien het lawaaierige gedeelte van de installatie zich buiten de woning bevindt.

 

Deze units zijn meestal vast gemonteerd

Het mono-splitsysteem is de eenvoudigste split-airconditioningunit. Het is ontworpen om één kamer of een kleine ruimte te klimatiseren.

Het multi-split systeem bestaat uit verschillende blowers die met elkaar verbonden zijn. Dergelijke systemen kunnen worden gebruikt om verschillende ruimten autonoom van airconditioning te voorzien, waarbij elke unit afzonderlijk wordt bediend.

Om een ruimte van ongeveer 12 m² te koelen, volstaat een zogenaamde “mono split”-unit. Als je meerdere kamers koelt, of een grotere open ruimte, heb je een “multi-split” systeem nodig, waarbij meerdere binnenunits kunnen worden aangesloten op één buitenunit – de compressor.

Omkeerbare warmtepompen

Sommige warmtepompen zijn omkeerbaar. Ze kunnen naar behoefte warmte of koude produceren. Ze kunnen worden gebruikt als airconditioningunits, ook al zijn ze minder efficiënt dan een airconditioningsysteem. De lucht wordt eerder ververst dan gekoeld.

 

Omkeerbare warmtepompen hebben twee grote voordelen:

 

Ze bestaan uit een twee-in-één systeem, wat ruimte bespaart.

Ze zijn milieuvriendelijker dan een conventionele airconditioner.

Een airco installatie gaat je zeker veel plezier in de zomer opleveren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site houden we je op de hoogte van de laatste trends op het gebied van home & living.

Contactgegevens

Via info @ entoshof.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden