entoshof

Nostalgisch interieur inrichten: hoe en waarom?

Geplaatst op

Vintage meubels zorgen voor een unieke en ietwat nostalgische sfeer in je interieur. Maar waarom willen mensen een nostalgische sfeer in huis? Dit kan verschillende redenen hebben. In deze blog willen we je graag meer vertellen over nostalgie in relatie tot vintage meubels. 

Meubels van vroeger 

Wanneer je op de zolder van je ouders een aantal meubels en accessoires vindt die je misschien nog wel herkent uit het interieur van je opa en oma, dan kan het zo zijn dat je deze meubels graag wilt opknappen en in je eigen interieur zetten. Een reden waarom mensen dit graag doen, is gestoeld op nostalgische leest. Je ziet de objecten en je krijg er dat gevoel van gemis bij, gecombineerd met de gedachte dat het vroeger allemaal zo goed was. In zekere zin idealiseer je het verleden, de momenten die je meegemaakt hebt in het huis van je opa en oma. We definiëren nostalgie dan ook niet voor niets als: heimwee: nostalgie naar de goede, oude tijd. Je kunt meubels een beetje een update geven, zo passen ze weer heel goed bij een modern interieur. Een likje verf kan al wonderen doen. Wil je de meubels liever in hun oude staat houden? Gewoon lekker zo laten. 

De onbekende tijd idealiseren 

Het kan ook heel goed zo zijn dat je meubels vindt uit een tijd die jezelf helemaal niet meegemaakt hebt. Bijvoorbeeld stoelen uit de jaren dertig. Nostalgische gevoelens die bij deze onbekende tijd komen kijken, hebben een ander karakter: het gaat hierbij dus niet om het idealiseren van het persoonlijk verleden. We gebruiken dan ook een ander woord voor dit type nostalgie, namelijk ‘anemoia’. Hierbij gaat het er concreet omdat je het gevoel hebt dat het in een ver verleden veel beter was dan in het heden. Ook het idee iets heel belangrijks te zijn verloren, speelt hierbij een rol. Meestal is deze manier van denken en voelen manifest als we het hebben over de toenemende ontwikkeling van ons technologische kunnen. In relatie met dit laatste wordt vaak het idee naar voren gebracht, dat we door onze technologie verder van de natuur en de mensen om ons heen verwijderd zijn dan vroeger het geval was. Social media wordt in vele gevallen aangehaald als de technologie die mensen enerzijds met elkaar verbindt, terwijl veel mensen zich anderzijds vaker eenzaam voelen. Deze tegenstrijdige situatie kan bestaan vanwege het feit dat de samenleving individualistischer geworden is, maar waarbij tegelijkertijd de mogelijkheid bestaat om te interacteren met heel veel mensen. Deze interactie via social media kunnen we eigenlijk geen volwaardige communicatie noemen, omdat mensen fysiek niet in elkaars buurt zijn. Wellicht verklaart dat het gevoel van eenzaamheid ondanks de vergaande vervlechting van het internet, en social media, met de verschillende onderdelen van onze samenleving. Er is een leegte ontstaan die we moeten opvullen. 

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site houden we je op de hoogte van de laatste trends op het gebied van home & living.

Contactgegevens

Via info @ entoshof.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden